top of page

Da biste što bolje shvatili princip djelovanja tretmana akupunkture,

za Vas smo pripremili odgovore na najčešća pitanja

Kako djeluje akupunktura?

Akupunkturne točke su određena područja na tijelu koje se nalaze odmah ispod površine kože. U njima se zapravo nalazi velika koncentracija živčanih završetaka, mastocita, limfnih žila i kapilara. Kada akupunkturnu iglu unesemo u akupunkturnu točku, ona stimulira osjetilni receptor koji povratno stimulira živce koji zatim prenose impulse do hipotalamus-hipofiza-nadbubrežnog sustava.

 

Ovaj kompleksni sustav interakcija (često se naziva „sustav povratnih informacija“) između mozga i žlijezda odgovoran je za reguliranje brojnih procesa koji se odvijaju u tijelu svakodnevno. Budući da akupunktura pomaže u regulaciji različitih povratnih informacija  u tijelu time ujedno i dopušta tijelu da ono samo sebe iscijeli od svih poteškoća, koje ga opterećuju. 

 

Koliko puno i koliko često se dogovaraju terapije da bi se održala što veća kvaliteta tretmana akupunkture?

Svaka osoba drugačije reagira na akupunkturu, stoga ne možemo odmah točno znati koliko bi tretmana trebalo svakoj osobi sve dok ne obavimo nekoliko tretmana i ustanovimo koliki je napredak. Uobičajeni opseg tretmana za kronična stanja je otprilike 10-12 tretmana u razdoblju o 6 tjedana, a za akutna stanja trebalo bi otprilike 6 tretmana u periodu od 4 tjedna. 

 

S obzirom na to da se tretmani nadograđuju jedan na drugi, od Vas očekujem da se polako, ali progresivno osjećate sve bolje svakim tretmanom. Isto tako je iznimno važno dogovoriti tretman akupunkture odmah u trenutku kada osjećate da se vraćate na staro, a Vaš tretman je zakazan tek za nekoliko dana ili čak duže.

 

Općenito govoreći, s vremenom će biti moguće imati i duži vremenski razmak između tretmana, odnosno sve  dok će se vidjeti poboljšanje i napredak Vašeg stanja svakim tretmanom.  Tretmani održavanja najčešće  se preporučuju svakih 4-6 tjedana kako bi Vaše tijelo što duže bilo u zdravom, sretnom i izbalansiranom stanju.

 

Što nositi:

Opuštena, udobna odjeća je uvijek najbolja opcija za tretmane jer se može lakše pristupiti koljenima i laktovima, a isto tako veća je mogućnost za potpunu opuštenost. Možete bez problema nositi i svoju pidžamu ako se u njoj zaista osjećate najopuštenije.

 

Ako sa sobom nemate široku i udobnu odjeću, možete se prekriti pokrivačima koji će Vam uvijek biti dostupni i na raspolaganju kako biste sa sebe skinuli usku i pripijenu odjeću, i tako se na taj način osjećali  udobnije, opuštenije i slobodnije za Vaš tretman. 

 

Što očekivati:

Popratne pojave nisu česte, ali se mogu pojaviti nakon tretmana akupunkture. Popratne pojave, ukoliko se pojave, najčešće budu vrlo blage. Najčešći oblici popratnih pojava objašnjene su dolje u tekstu.

 

Umor

Dok većina osoba primjećuje poboljšanje simptoma nakon tretmana akupunkture, postoje osobe koje se prvotno osjećaju lošije prije nego se počnu osjećati bolje. To se ponekad opisuje kao „kriza u procesu iscijeljena“. To se objašnjava tako što akupunktura djeluje na način da Vas „pokrene“, a s time se i uspavani fizički problemi mogu uzburkati/probuditi  u procesu iscijeljena. S obzirom na to da smo se na taj način upoznali s tim problemima, sada ih možemo adekvatno tretirati i liječiti. 

Isto tako je moguće osjećati se iscrpljeno nakon akupunkture. Akupunktura je jako moćna, i kada se stvari u tijelu pokreću…Vaše tijelo se umara. Ovo nikad neće biti razlog za brigu, zapravo najbolja stvar koju možete tada učiniti je opskrbiti se zdravim namirnicama, svježom vodom i uzeti si vrijeme za relaksaciju.

 

Osjetljivost /natečenost

Dijelovi tijela u kojima je akupunktura igla bila unesena mogu biti poprilično osjetljivi kada se akupunkturne igle izvade. Isto tako možete osjetiti i osjetljivost u mišiću koji, iako je udaljen od mjesta gdje se nalazila igla, za vrijeme tretmana je pogođena „trigger točka“. Osjetljivost od akupunkture obično nestane unutra 24 sata. Međutim, ako su pogođene velike trigger točke  one mogu prouzročiti dugotrajnu osjetljivost koja može trajati i do nekoliko dana.

 

Modrice

Iako nisu tako česta pojava kao što je to slučaj kod osjetljivosti, modrice se ipak mogu pojaviti na mjestu gdje je bila igla. Modrice obično potraju nešto duže nego što je osjetljivost. Međutim, stvarno nema nikakvog razloga za brigu osim što možda ne izgleda najljepše.

 

Emocionalno oslobođenje

Vrlo je lako moguće zaplakati tijekom ili nakon akupunkture. Uz fizički dio koji se odnosi na Vaše „pokretanje“, i emocionalni dio se također pokreće. Emocionalno oslobođenje koje se dogodi za vrijeme akupunkture često je neočekivan, ali je obično jedno vrlo pozitivno iskustvo. 

 

Osjećati se vrlo emotivno za vrijeme ili nakon tretmana je znak da akupunktura djeluje na emotivnom/mentalnom području. Čak i ako tražite akupunkturu za tretiranje fizičkih tegoba, pojačano emocionalno izražavanje je pokazatelj da se upravo odvija iscijeljene. S akupunkturnog stajališta, fizičko i emocionalno zdravlje su međusobno povezani, stoga emocionalne promjene nagovješćuju isto tako i pozitivne fizičke promjene.

Iako su ove popratne pojave rijetko razlog za brigu, vi poznajete svoje tijelo najbolje. U slučaju da ijedna od navedenih popratnih pojava se osjeti jače,  nije Vam ugodna, traje duže nego što bi možda trebala ili ako primijetite ikakve dodatne negativne reakcije nakon tretmana akupunkture, ljubazno Vas molim da me obavijestite.

 

Svjesna sam da imate jako puno opcija kada je u pitanju Vaše zdravlje, zato Vam najljepša hvala što ste mi dali to povjerenje i  izabrali me za Vašeg zdravstvenog terapeuta.

 

U slučaju da imate bilo kakvih pitanja, komentara ili zabrinutosti prije našeg sljedećeg tretmana, molim Vas da ne oklijevate i slobodno me kontaktirajte.

 

Hvala Vam što ste s nama i što birate Satori Acupuncture.

 

Srdačno,

 

Vesna Mudrinić, magistra akupunkture

bottom of page